Köpguider

7 saker att tänka på när man köper ett parasoll

Tänk på stängningshöjden

Parasoll är uppdelad i modeller med och utan teleskopstång. En teleskopstång är den centrala masten på parasollet som fälls ut som ett teleskop när det är stängt. Varför är det bekvämt? Bord och stolar på terrasser är ofta permanent fixerade, vilket gör det jobbigt att ta bort dem varje gång du vill öppna och stänga parasollet. Den teleskopiska mekanismen stänger ett parasoll högre upp på sin stång så att revbenen aldrig rör vid bord, stolar, besökare eller marken. När du sitter på en terrass med teleskopparasoll kan du sitta kvar medan parasollen är öppna. När parasoll inte har denna mekanism måste utrymme frigöras innan parasollet kan öppnas eller stängas.

Måttband

Precision är nyckeln, så ditt måttband är din bästa vän om du vill se till att parasollet passar ordentligt ovanför ditt bord eller loungeset. Tillåt alltid en liten marginal för att rymma vinden på duken. Särskilt parasoll med sidostolpar kan fluktuera en del vid vindbyar. Om parasollet är för nära en vägg kan det skada tyget med tiden. Det är därför det är viktigt att ge tillräckligt med utrymme för att hålla ditt parasolltyg i bästa möjliga skick.

Ta hänsyn till passagehöjden

Britterna är ofta längre än genomsnittet jämfört med sina européer. Det är inte ovanligt att vara längre än 2 meter, men inte alla tillverkare tar hänsyn till detta. Som ett holländskt familjeföretag ser vi till att våra stolpar tillverkas med extra längd, för att undvika besväret och faran med ett lågt parasoll. Självklart tar vi även hänsyn till den kortare befolkningen, parasollet är lätt att använda på valfri höjd. I vår broschyr hittar du alla mått listade på produktsidorna. Om du ändå behöver några extra centimeter är det ett alternativ att öka längden. Stången kan höjas på flera modeller genom att installera en adapter. Att lägga till en kaklad bas och svängbara hjul kan också vara en lösning som ger mellan 15 och 25 cm extra genomfartshöjd. Tänk på att detta också kommer att höja handtaget något.

Svängradie

Våra frihängande modeller, som Soleros Cielo, Laterna, Fratello, Fuerto och Palestro Pro är roterbara. Detta är ett utmärkt alternativ, som låter användare följa solen hela dagen. Tänk på det tillgängliga utrymmet på din terrass. När det öppnas, kan parasollet rotera 360 grader runt sin axel, eller kommer det att träffa en vägg, häck eller träd på vägen? I de flesta fall kan hindret undvikas genom att först stänga parasollet något, sedan vrida det runt sin axel och öppna det igen. Det är en bra idé att överväga detta i förväg för att undvika besvikelse.

Ett dolt markankare eller mobil kakelbotten

Det finns för- och nackdelar med allt. Ett markankare tillverkat av gjuten betong är estetiskt mycket tilltalande. Ett kaklat underlag med mobila hjul har å andra sidan också sina fördelar. Hjulen gör det enkelt att flytta parasollet och gör att du kan använda parasollet på olika ställen på din terrass. Men basens yta betyder att du kommer att förlora en kvadratmeter utrymme. En kaklad bas väcker också mer uppmärksamhet än ett dolt markankare. Flera parasoller kan monteras med en inbyggd bas, så du är mindre bunden till en permanent installation. Den nedgrävda basen kan också tas bort och återanvändas (om du till exempel flyttar).

Kakel krävs för basen

Ingen kaklad bas är komplett utan kakel. Beroende på typ av parasoll behöver du 4, 8, 12 eller 16 brickor. De nödvändiga måtten per platta är 40x40x4 cm och de väger 12 kg styck. Våra kakelbottnar (utan kakel) väger 14 kg, så plattorna behövs för att ge tillräcklig stabilitet och förhindra att parasollet blåser omkull. I ärlighetens namn kan betongplattor vara något av ett ögonsår. Lite betongfärg i valfri färg kan ge den den pricken över i:et. Som en extra fördel kommer de extra färglagren att skydda dina plattor från slitage. Du kan lämna de nedre kakellagren omålade, eftersom de inte kommer att synas.

Ta några prover

Ditt nya parasoll kommer att vara en länk mellan dina inomhus- och utomhusutrymmen, så en bra färgmatchning är verkligen viktig. Vi har tygprover tillgängliga som du kan ta med dig för att jämföra med dina möbler. Det är också en bra idé att ta med en kudde eller något annat från ditt loungeset för att jämföra med olika tyger. Titta alltid på färgerna i både solsken och skugga för att vara säker på att du får den bästa matchningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *